Tainele Boiangeriei – Episodul 9 – Ceapa

În acest scurt episod de august, o să începem să ne pregătim de sfârşitul verii – începutul blând al toamnei şi vom aduna într-o punguţă toate cojile de la ceapa folosită în bucătărie, pentru că subiectul nostru de azi este într-adevăr:



     CEAPA -  Allium cepa
     Adunăm cojile uscate de la câteva cepe albe, cam 2 mâini de coji la 1 litru de apă, le punem la fiert 15 minute. Strecurăm apoi cojile, iar în soluţia rămasă adăugăm 1 ceaşcă de oţet la 1 litru de soluţie. Introducem materialul natural (bumbac, lână, cânepă, in) în baia de vopsit şi o lăsăm la foc mic încă 15 minute. Scoatem apoi materialul, îl spălăm în câteva ape curate şi îl punem la uscat!

     Am obţinut astfel un portocaliu ruginit, tare frumos şi potrivit pentru o eşarfă de început de toamnă… Mai jos aveti o comparatie între IN  şi LÂNĂ, putem observa astfel că folosind aceeaşi reţetă, lâna se colorează mult mai intens.

Să vă fie de folos şi sunt taaaare taaaare curioasă să văd voi ce-aţi vopsit vara asta! : )
Pe curând!

Comentarii