La umbra baobabului stufos

Sunt o nervoasa. Chiar şi când nu eram nervoasă, tot nervoasă eram. 

Nervii aceştia sunt în parte moşteniţi, în parte ai mei proprii şi personali, cultivaţi, originali de-a dreptul. Până voi găsi rădăcina şi să încep să o retez, am nevoie să vieţuiesc cât mai uman posibil la umbra baobabului. De-a lungul timpului mi-am dezvoltat diverse tehnici kung-fu anti-nervi, unele mai bune, alte mai ne-bune, altele complet nerecomandabile.  

Am început cu tehnica zen-ului. Gândirea pozitivă, măturarea gunoiului sub preş... minunată metodă,  perfectă pentru a-ţi distruge creierii şi "mai perfectă" pentru a-ţi schilodi sufletul. O recomand duşmanilor. (Glumesc, nu-mi permit duşmani, e prea avansat nivelul. Abia am ajuns la primele lecţii de politeţe, sper să ajung cândva să îmi iubesc prietenii aşa cum sunt ei.) Fail. 

Tehnica a doua se aplică în cuplu sau între prieteni apropiaţi şi e chiar eficientă. Când eşti în punctul de a te enerva ("pe marginea prăpastiei"), preţ de o secundă, ai luciditatea de a alege: 1. Să te enervezi ("te arunci în prăpastie") 2. Să nu te enervezi.
Deci, ziceam că eşti gata-gata să te enervezi. Celălalt prieten trebuie să fie pe fază şi să strige alarmat: "Nu te arunca în prăpastie!!! Nu te arunca!!!". A funcţionat o vreme chiar bine, cred că umorul situaţiei era cel care dezamorsa bomba din mine foarte uşor. Ceea ce ne duce la concluzia că bomba era doar o beşică umplută cu apă... Tehnica nu funcţionează dacă amândoi stau pe marginea prăpastiei. 

Tehnica Astupuşului. Aceasta tehnică se poate aplica în toate problemele de viaţă posibile, nu doar la nervi. Astupuşul (dopul, adicătelea) poate fi mâncarea, internetul, fumatul, băutul, bârfitul, izolarea... etc, nu-mi vin prea multe în minte acum, dar mulţi aplicăm metoda inconştient. Astupuşul meu e mâncarea. Nu degeaba sunt "roşie, grasă şi frumoasă". Nu o recomand,  dar dupa cum ziceam în introducere... baobabul e mare, trebuie să supravieţuim până una alta. Bad. 

Tehnica mistică a Maicii Siluana, măicuţa mea de suflet, "teolog inginer" cum îi spun eu, pentru că explică foaaarte clar lucrurile legate de credinţă. Ea spune că atunci când "eşti pe marginea prăpastiei" să-l chemi în gând pe Dumnezeu să te ajute, Cel Ce Te-a Creat ştie cel mai bine cum să (te) repare. Aici e nevoie să faci unpic de linişte în tine, să taci din gură şi să aştepţi puţin. Funcţionează chiar dacă ai apucat să te arunci în prăpastie, numai să faci unpic de linişte în tine şi să vrei cu adevărat. 

În ultima vreme am descoperit un întreg continent de pace, putere, împăcare, seninătate, luciditate, în Cuvintele:  "Atunci a zis Domnul Dumnezeu către Cain: "Pentru ce te-ai întristat şi pentru ce s-a posomorât faţa ta? Când faci bine, oare nu-ţi este faţa senină? Iar de nu faci bine, păcatul bate la uşă şi caută să te târască, dar tu biruieşte-l!"
Cum ne-cum trebuie să încerc să îl biruiesc...

Voi aveți baobab stufos?

Comentarii

  1. Am si am sa-ti povestesc despre el...

    RăspundețiȘtergere
  2. tulai didi...tre sa scrii o carte. sa o cumpar si sa subliniez si sa iau notite si sa memorez. in cazul asta, tocitul va fi super mega eficient!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teorii am multe. Nu stiu daca n-ar fi mai bine sa le tin pentru mine...

      Ștergere
  3. Baobab si prin ograzile altora :)
    Solutia la mine a fost sa inteleg ce e sufletul meu, ce e in el, sa il vizualizez, si sa bag lucruri frumoase, cat mai multe pana cand cele urate, furiile, nervii, fricile ies pe unde apuca, cam ca printr-o soseta rupta. Ironia si auto-ironia inca mi le tin, ma ajuta sa imi inteleg si sa imi accept gaurile si sa le carpesc.
    Cam ca pe o soseta rupta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si sa te amuzi, cand sa public imi cere blogspot-ul verificare si imi da niste poze cu ... palmieri, ca banui ca baobabii s-au terminat :D

      Ștergere
    2. Văd că alţii nu au neapărat baobabi, dar au şosete :D E bună soluţia pe termen lung, cea cu umplutul de bun şi frumos în suflet, chiar o să mă gândesc serios. Dacă funcţionează la cineva, va funcţiona şi la mine ^_^
      Mulţu' de răspuns, sinceritate şi vizită!

      Ștergere
  4. Hahaha! De un an ma caznesc sa imi fac pagina pe FB pe care s.o numesc "Gradina cu baobabi", si asta doar ca sa vadesc numeroasele si adancile radacini ale raului din mine.
    Da, am atatatia baobabi cat sa scufund universul...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu