6 octombrie 2012

Tainele Boiangeriei – Episodul 13 – Viţa de Canada

O întâlnim pe toate gardurile… zidurile… şi în copaci. O observăm abia toamna, când începe să îşi desfăşoare spectacolul fabulos, în toată splendoarea. Roşu aprins! Viţa de Canada este o plantă agăţătoare, cu frunzele având 5 lobi şi fructe albastru închis, fiind una din cele mai frumoase plante ornamentale.


     Viţa de Canada - Parthenocissus quinquefolia
      Se culeg frunzele roşii şi fructele cu tot cu codiţele lor (fructele de viţă de Canada sunt toxice). Frunzele se mărunţesc şi se pun într-o oală împreună cu fructele. Pentru un kilogram de plantă adăugam 3 litri de apă şi punem la fiert timp de o oră. Amestecăm în oală din când în când, zdrobind cât mai multe fructe. Strecurăm apoi resturile vegetale şi adăugăm 2 linguri pline de alaun în soluţia rămasă. Introducem materialul textil în această soluţie şi punem oala din nou pe foc la fiert, timp de 15 minute. Scoatem materialul, îl spălăm şi îl punem la uscat.

Am obţinut un roşu deschis foarte interesant şi perfect pentru proiectele de toamnă!

Spor la vopsit! : -)

4 comentarii: