27 iulie 2012

Tainele Boiangeriei – Episodul 8 – Corcoduşele

     O boiangiţă care locuieşte în Cluj-Napoca este o boiangiţă norocoasă. Pentru că în orice parte a oraşului ai locui, poţi ajunge în 30 minute pe jos într-o zonă de pădure sau de dealuri pline de plante. De data asta am pornit într-o misiune mai specială: street color foraging*, adică am pornit în plimbare pe străzile Clujului, în căutarea unor plante care să-mi ofere culori pentru lânoasele mele.

     Vă mărturisesc că aştept de multă vreme să se coacă fructele şi visez la nuanţe nebănuite de rozuri şi movuri… să mai ies puţin din registrul tonurilor de galben şi verde, culori oferite de plante în prima parte a acestei veri. Aşa am dat peste un corcoduş (zarzăre) plin de fructe roşii-vişinii şi în văzul tuturor curioşilor am început acţiunea de culegere în pungi, păstrând seriozitate maximă hahaha…

 CORCODUŞELE – Prunus cerasifera
    Ajunsă acasă, am făcut o soluţie de apă cu var (1 lingură var la 2l apă) şi am scufundat fructele în ea. Le-am amestecat de câteva ori şi apoi am separat pieliţele de miez. Am strâns cam 2 mâini bune de pieliţe roşiatice, pe care le-am pus la fiert cu un litru de apă. Dupa 30 min. am completat apa evaporată şi am adăugat alaun (1 lingură/litru de soluţie), fără să strecor pieliţele. Am adăugat materialul de vopsit şi le-am fiert toate la un loc timp de 1 oră. Apoi am scos materialul şi l-am spălat sub jet de apă până au ieşit toate resturile vegetale. L-am pus la uscat şi iată minunăţie de nuanţă incertă, probabil ar trebui să facem un concurs: cine ghiceşte ce culoare a ieşit?  Părerea mea e că am obţinut o frumoasă şi blândă nuanţă de cafea cu lapte - plămâniu, potrivită pentru viitoare accesorii romantice, de toamnă… M-a cucerit!


Ne revedem la un nou episod – al nouălea – peste 2 saptămâni, până atunci vă urez o vară colorată!
Din drag,
Didi

*foraging este un cuvânt englezesc care exprimă acţiunea de a căuta mâncare sau provizii, cuvânt pe care l-am găsit pe blogurile plimbăreţilor prin pădure, care caută rădăcini, frunze şi fructe de pădure pentru consum

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu