Despre Sarbatori Fericite...

De o sapatamana nu am mai pus mana pe lana... simt ca am intrat in vacanta, ca in fiecare zi e duminica, asa pluteste o atmosfera pe strazi... :)
Am fost cuminte anul acesta! Altfel nu-mi explic de ce a fost cel mai frumos an din viata mea! Si de ce mosul a venit cu 2 zile mai devreme, cu acest raft de lemn pentru bucatarioara mea!
Danteluta purpurie e o cipca crosetata in ucenicie la mama Ana. Ca sa-mi rasplatesc mosu' care e mare meserias in lemn, i-am facut cele mai bune placinte din lume. De post, bineinteles. Si anume, sunt placintele pe lespede! Pentru cei care isi fac deja paine in casa, pot sa le spun ca am framantat acelasi aluat (faina, apa, drojdie, sare, o lingurita de zahar) si am adaugat ulei, ingredientul care e musai daca vrei placinte pufoase. Dupa ce-a crecut aluatul mare si frumos si musai elasticos, am presarat faina si le-am intins cu sucitoru' cat am putut de subtiri, 2-3 mm, si le-am umplut cu ciuperci, apoi le-am impachetat si le-am aruncat hapt in tigaia unsa doar putin cu un servetel imbibat in ulei. Am pus capac si le-am intors pe cealalta parte. Placintele pe lespede sunt vestite in varianta cu varza calita sau branza de burduf. A doua zi, mi-a mai ramas un pic de aluat, l-am pastrat in frigider, asa ca mi-am servit musafirii cu 3 placinte goale, pe care doar le-am mai sarat putin... si le-au cam placut! Va zic eu!
Am tinut postul Craciunului pentru prima data de la inceput pana la sfarsit si l-am tinut pentru ca lucrand acasa, am timp sa gatesc sanatos si de post. Si sper ca postul sa ma ajute, pe langa rugaciune, sa vad lumina Craciunului cu alti ochi decat pana acum. Sa simt Bucuria Nasterii Domnului :)
Acestea fiind dezvaluite, ma pornesc spre bucatarie, sa impachetez niste sarmale. Anul acesta nu voi face o mie de feluri de mancare si de prajitura. Nu am alergat prin oras dupa cadouri. Anul acesta voi merge la biserica si va fii un Craciun simplu, cu sarmale si o prajitura, cu un vin rosu fiert. Pentru ca tot ce vreau e sa simt Bucuria Sarbatorilor care vestesc ca s-a nascut pe pamant o Sansa :)
Ceea ce va doresc si voua! :)

Comentarii

  1. Didi iti preiau ideea organizarii nebuniilor ce se strang pe masa mea de cand m-a apucat pasiunea reinventarii retetelor bunicii!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu